Skip to Main Content
Menu
Contact Us Search
OHP Title

PRESERVATION CASE STUDIES

TAX CREDIT SUCCESS STORY: MAYDESTONE APARTMENTS, SACRAMENTO


The Maydestone is a historic building in downtown Sacramento, originally built in 1912 in the Mission Revival style, that has been redeveloped into affordable apartments using the affordable housing and historic preservation tax credits.  It featured studio and one bedroom apartments in the heart of downtown Sacramento.  A fire in 2003 left it derelict for  seven years, until a development firm proposed its renovation. On September 25,2012, The Maydestone received National Register status.
               

 

 

 

 

 

Most of the character-defining features of the building were completely intact, including original bathroom and kitchen fixtures. Pull-out beds were tucked beneath raised bathroom floors or kitchen counters and concealed behind built-in breakfront cabinets or desks.  All the windows are original.

The rehabilitation changed very little of the original floor plan, preserving the small studio units and the original breakfront cabinets, with the pull-out beds.  Modern bathrooms and kitchens were installed.  Original windows were retained, repaired and weatherstripped.  The wood floors were refinished. The original cage elevator was repaired and reused.

Pull-out bedCage elevator, interior

 

 

 

 

 

It is also an excellent example of how a historic rehabilitation can be an energy efficient project, expected to receive its LEED Silver certification soon. Sustainable elements such as solar thermal and photoelectric panels, a rain harvesting and irrigation system for existing window boxes, and clear solar film on original window glass, are integrated into the historic rehab. The original cage elevator recovers electricity while it brakes for floors, the same way a Toyota Prius recovers its energy, making the restored elevator both historic and 98% efficient. 


The reuse of the building itself ensures the continued use of all the original material of the building, representing old growth timber and minerals mined, processed and transported over 100 years ago. It makes good use of its existing urban site, situated close to amenities and near light rail and public transit.

The Maydestone is an elegant example of tax credit rehabilitation success.


 

TAX CREDIT SUCCESS STORY: PRESIDIO PUBLIC HOSPITAL, SAN FRANCISCO

Presidio Public Health District

The Presidio Public Health Service Hospital (PSHS) was established in 1895. The historic 1932 building had two wings added to the front in 1952, which increased the capacity of the hospital to 480 beds. The hospital closed in 1981. 
The adaptive reuse of the hospital proposed 154 luxury apartments with parking. The 50’s era modern wings were removed to restore the original appearance of the hospital.

Public Hospital before

Original windows were retained, repaired and weatherstripped. Three new floors were added to the service wing at the rear of the building, connected with a glass corridor to the main hospital to differentiate the new construction from the existing. Public hallway locations and materials were preserved. Exterior brick, limestone, terra cotta and wood infill were restored  and cleaned. New seismic structure was fitted into the existing structure to meet current earthquake code.

Sustainability features were  integrated into the design to qualify for  LEED Gold certification. Features included proximity to services, walkability, low-maintenance landscaping, energy efficiency through envelope insulation, and efficient mechanical, lighting fixture and appliance equipment. These same features contributed to a LEED ND (neighborhood development) certification for the district.
The Public Health Service Hospital is an excellent example of a sustainable historic preservation tax credit project.
Public Hospital after   Apartment interior

 

 

 


PIER 15, EXPLORATORIUM, SAN FRANCISCO

This industrial pier, built in 1931, was adaptively reused to house San Francisco’s Exploratorium.

Pier 15 front

    Pier 15 Bay elevation

 

 

 

The Exploratorium has been awarded LEED® Platinum certification, and is continuously monitoring energy efficiency and refining systems in order to fulfill the goal of net zero energy. The LEED Platinum certification is due in part to:

Water Conservation:Pier 15 Interior

  • Using bay water for the heating and cooling system eliminates the need for a cooling tower, thereby saving two million gallons of water annually which would otherwise be lost to evaporation.
  • Installing water-efficient plumbing technologies used throughout the building, such as toilets equipped with dual-flush handles, waterless urinals and sinks with low-flow, sensor-operated faucets, which reduce water consumption by 30%.
  • Water-heating units located at sinks which reduce the need to run faucets while water heats.
  • Rainwater falling onto the Exploratorium’s roof is captured and stored in a 38,600-gallon cistern, which is filtered and used for flushing toilets. The harvested rainwater system and the water-efficient fixtures are designed to save 60% of water usage in a year of average rainfall.

Energy Efficiency:Pier 15 solar panels

  • The proposed building is calculated to use 47 kBtu/sq.ft./yr or 57% less energy than a comparable baseline building.
  • The project has 5,874 high efficiency solar panels for a total area of 78,712 sq. ft. Solar panels provide 1.262 megawatts of peak AC power kWh-AC/sq. ft./year or 2,113,715 kWh-AC/yr.
  • The HVAC system takes advantages of the museum’s location on a pier over the San Francisco bay by circulating bay water through two titanium heat exchangers. The bay water fluctuates between 50°F and 66°F seasonally and is used as a heat source and heat sink to efficiently produce hot and chilled water for the building’s radiant slab. This eliminates the need for cooling towers and saves as much as two million gallons of potable water used for evaporative cooling annually.High performance, fritted glass in covered the walkway and Observatory limits heat gain and provides a bird- friendly façade.

Pier 15 public spacePublic Access:

  • The Exploratorium is easily accessible by public transportation and includes ample bike parking.
  • A public plaza with educational exhibits that examine natural phenomenon will be created by removing more than 50,000 sq. ft. of the existing paved deck.
  • Partnership with NOAA brings climate and ocean sciences to Exploratorium audiences.

Indoor Environmental Quality:

  • Better indoor air quality is achieved through the ventilation of 100% outside air. There is no recirculation.
  • Galleries and interior clusters were designed to take advantage of natural daylight and maximize views.
  • Advanced lighting controls limit energy use.
  • Low-emitting materials and materials with recycled content are used along with certified wood.

SANTA FE COASTLINES HOSPITAL, LOS ANGELES


The Santa Fe Coastlines Hospital is a multi-building property which includes the Hospital Main Building initially constructed in 1925, and the Nurse Dormitory built in 1931. The buildings were designed using elements of Spanish Colonial Revival, Classical Revival, Art Deco, and Streamline Moderne in reinforced concrete and stucco. They are considered significant at the state level for association with the history of industrial medicine and healthcare in California.

It was adapted for reuse as 23 affordable housing apartments in the nurse dormitory, and 97 apartments in the hospital, 96 of which are affordable housing units. The buildings have additionally achieved LEED Gold certification for Mid Rise Homes.

Improvements that contributed towards its LEED Gold certification includes improvements to the existing building envelope with insulation and airtight repairs, cool roof installation, high-efficiency plumbing fixtures, energy-efficient lighting and appliances, low VOC paints, and reuse of the structure and the steel windows. 83% of the construction waste was diverted in construction.

Site contributions include a high efficiency irrigation system, mass transit access, community amenities and resources, and access to open space.

 

 

 

 

 


PRESERVATION CASE STUDIES

The following are examples of projects in California and elsewhere which have incorporated green principles into renovating and adaptively reusing historic buildings. This is only a sampling and is not an exhaustive list:

MT. SHASTA
Green Buildings on Brown Fields Pilot Project

SAN DIEGORidgehaven "Green Building" Demonstration Project

SAN FRANCISCOBritish Motor Car Distributors
1998 Green Building Challenge - Thoreau Center at Presidio National Park 
Presidio Building 901 Deconstruction 
The Mint Project  

CONCORD, MASSACHUSETTS"Deep Energy Retrofit of a Sears Roebuck House: A Home for the Next 100 Years"

U.S. Department of Energy, "Case Study: Concord Foursquare Retrofit"

ANN ARBOR, MIThe Greening of Dana

BALTIMORE, MD
Montgomery Park Business Center (Brownfields remediation)
Montgomery Park: Adaptive Reuse

BILLINGS, MTAcme Building Renovation for low cost housing

BOSTON, MAJohn W. McCormack Federal Building

FLORIDABellview Biltmore Green Lodging Renovation Project

CANADAGreen Floors Initiative for multi-storey office buildings

CHICAGO, IL:  Center for Neighborhood Technology - Conversion of historic textile factory

LAWRENCE, MASenator William X. Wall Experiment Station Green Upgrade

MADISON, WI
Arbor House Environmental Inn

MONROE, MI
: Immaculate Heart of Mary Motherhouse

PHILADELPHIA, PA: Philadelphia Forensic Science Center

PORTLAND, OR
Natural Capital Center Restoration Balfour-Guthrie Building Renovation

SANTA FE, NMIronstone Gardens Development 
Villagra Building

SEATTLE, WA:  Vance and Sterling Buildings Upgrade