2020 California Tax Incentive Rehabilitation Projects

COMPLETED TAX PROJECTS

 COMPLETED APPLICATIONS FY 20 FY 19 FY 18 FY 17 FY16 FY 15 FY 14 FY 13
 Part 1  12  17 19   4  20  12  7 16 
 Part 2  18  15 23  15  14 
 Amendments  46  39 30  23  32  49  25  45 
 Part 3  5  9 10  15  10 
                 
 TOTAL  81  80 75  52  65  74  54  85 
 REPRESENTED COUNTIES  15  11 10  19  11  10 

 

COUNTIES WITH MAJORITY OF APPLICATIONS
 COUNTY  PROJECTS
 Los Angeles  26
 San Francisco  18
 Merced  13
 Alameda  9

CHAPMAN HOUSE

 COUNTY  ADDRESS CITY OWNER USE  CERTIFICATION   FLOOR AREA   QUALIFIED COSTS   TOTAL COST 
Humboldt 974 10th Street Arcata Scott E Hunt Short-term rental 6/16/20 3,188 SF $900,000 $1,248,725

 

Front view of restored Italianate Chapman House painted white.

Originally built in the late 19th century, the Chapman house served as a single family residence for a century with very few changes other than electricity installed in the early 1900s. The house suffered gradual neglect until this rehabilitation to turn the house into a bed and breakfast serving the growing interest of visitors to picturesque Humboldt County.

Additional "before" and "after" photos

 


 

ANGELUS FUNERAL HOME

 COUNTY  ADDRESS CITY OWNER USE  CERTIFICATION   FLOOR AREA   QUALIFIED COSTS   TOTAL COST 
Los Angeles 1010 E. Jefferson Blvd. Los Angeles Hollywood Community Housing Corp. Residential 4/22/20 11,871 SF $4,000,000 $23,198,693

 

Completed overall front view of Melrose Baptist Church, the front gated landscaped courtyard, and the school, from right to left.

This former funeral home was transformed into an affordable housing project in South Central Los Angeles. The project included the preservation and adaptive reuse of the original building and new adjacent construction designed to be compatible with the historic character of the original structure and its setting.

Designed by Paul R. Williams, the building was built in 1934, with the business remaining on site until the 1960s. Original character defining primary rooms were retained to be used for offices and community spaces and seven units were added throughout the rest of the building.

Additional "before" and "after" photos

 


 

BEL VUE APARTMENTS

 COUNTY  ADDRESS CITY OWNER USE  CERTIFICATION   FLOOR AREA   QUALIFIED COSTS   TOTAL COST 
Sacramento 1117-1123 8th Street Sacramento Bel Vue Apartments LP  Apartments 7/8/20 32,634 $5,955,331 $7,899,632

 

Bel Vue street facade at night

Bel Vue apartments was originally built as a grocery on the ground level with apartments above. The building has served as affordable income housing for decades before it was purchased for use as completely renovated affordable housing with modern utilities and appliances.

 

 

 

Additional "before" and "after" photos


 


                                                 Additional Project Photos


 

CHAPMAN HOUSE

After: new white paint on the front facade of the Italianate style Chapman House.

 

Before: view of untreated front with obscuring landscaping.

AFTER

 

               BEFORE

 

 

 

After: view of front yard with new fencing, low plantings and apartment wing.

 

Before: view across the street of front yard overgrown landscaping.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

After: side facade with new white paint. Reconstructed ridge railing is visible at roof.

 

Before: unpainted side facade.

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

After: white painted rear facade showing restored porch and windows.

 

Before: view of unpainted rear facade and overgrown foundation planting.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

After: close-up view of restored front entrance with black painted paneled door and white flower wreath.

 

AFTER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

After: interior view of front entrance at end of narrow hall showing refinished wood floor and light-colored interior paint that fills the hall with light from transom.

Before: view of hall with unrepaired walls and dark finishes.

 

 

AFTER

 

               BEFORE

 

 

 

 

 

 

After: view of other end of entrance hallway with open room doors on both sides and repaired arch above door to rooms beyond.

Before: view of end of hallway framing the unrepaired arch and broken ornamental brackets.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

 

 

After: detail of repaired arch bracket.

 

Before: detail of bracket during repair.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

 

 

 

After:  corner of dining room with view of side entrance and restored door-framed drawers below and retractable upper obscure-glazed sash, revealing a counter behind.

 

Before: view of dining room corner before cleaning and painting.

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

After:  other side of retractable sash showing Butler's pantry with counters and cabinet storage. Sash is open, revealing the dining room beyond.

Before: unpainted pantry with shelves installed in front of sash and a washing machine.

 

AFTER

 

               BEFORE

 

 

 

 

 

 

 

After: corner of new kitchen expanded into adjacent bathroom with window, wall cabinets, shelves, and white tile walls.

 

Before: corner of kitchen with bathroom on other side of wall.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

After: view of living area fireplace with new built-in shelving on either side.

 

Before: view of fireplace with a recess and a closet on either side.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

After: dining room with refinished wood floor and wainscot, wallpaper border at ceiling and new period light fixtures.

 

Before: dining room with old wallpaper and a ceiling fan.

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

After:  another view of the dining room showing the side entrance and refinished walls and floors.

Before: same view of dining room showing cracked plaster, stained ceiling and a protruding flue which was removed.

 

AFTER

 

               BEFORE

 

 

 

After: sitting room with a bay window in an arched-framed alcove and light beige painted walls.

 

Before: same view of bay windows in alcove with the prior dark-colored walls.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

After: bedroom showing another bay window in an arched alcove finished with patterned wallpaper up to the picture rail.

 

Before: same view of room with yellow painted walls and missing plaster.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

After: second floor hallway landing large skylight with a view of the restored ridge railing at the roof.

Before: same large skylight view with a deteriorated condition.

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

After: view into a second floor bedroom across from the second floor landing.

Before: same view showing worn hallway walls, unfinished wood floor and dark bedroom beyond.

 

AFTER

 

               BEFORE

 

 

 

 

 

 

 

After: view at end of second floor hallway showing the door and transom of another bedroom adjacent to a unique rounded corner. Hallway walls are a light cream color.

Before: same view of hallway and bedroom door with transom with unfinished wood floors and dark painted walls.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

 

 

 

 

After: second floor bedroom facing door with transom to hallway and other side of the rounded corner. Light blue walls and sloped ceiling compliment white painted trim and refinished wood floor.

 

Before: same view of bedroom with unpainted faded light yellow walls.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

After: another bedroom with a sloped hipped ceiling at the corner closet. Walls are painted off-white.

 

Before: same view of bedroom with unfinished floors, light yellow walls and a white sloped ceiling.

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

After: bedroom with mirrored plan to bedroom above including a closet under a hipped ceiling. Walls are painted beige. windows have low sills near the floor, providing much light.

 

Before: closer view of closet and yellow painted walls and sloped ceiling.

 

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

After: close-up of bedroom door and transom with view of hallway and bedroom beyond. Light colored surfaces and large skylight brighten the entire second floor.

 

Before: same view looking through bedroom door with darker-colored surfaces and noticeably less light.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

 

 

 


ANGELUS FUNERAL HOME

After: street facade of Angelus with beige stuccoed walls and white Federalist trim.

 

Before: oblique view of street fgacade with a uniform white paint.

 

 

AFTER

               BEFORE

 

 

After: view of rear elevation showing four floor apartment building new construction on the site.

 

Before: view of previous building on the site.

 

 

AFTER

               BEFORE

 

 

After: oblique view of other side of street facade showing proximity to new four floor apartment building new construction on site.

 

Before: same oblique view of street facade before apartment building new construction on site.

 

 

AFTER

               BEFORE

 

 

After: interior view of entrance lobby with winding stair visible in back.

 

Before: same view of lobby cluttered with debris.

 

 

AFTER

               BEFORE

 

 

After: large community space with restored tile floor, new wall sconce light fixtures and new recessed lighting in slightly arched ceiling.

 

Before: same view of community room with dirty white walls and no lighting fixtures.

 

 

AFTER

               BEFORE

 

 

After:  view of refinished hallway with warm white walls, large tile floors and recessed ceiling fixtures in new hard shell dropped ceiling.

 

Before: view of hallway with damaged dropped ceilings.

 

 

AFTER

               BEFORE

 

 

After: view of another hallway with wide cylindrical pendant light fixtures suspended from a slightly arched ceiling.

 

Before: same view of hallway with fluorescent utility lighting surface mounted to ceiling.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

After: corner view of renovated room with a rehabilitated window, entrance door with closer, restored paneled wainscoting and new pendant light fixture.

 

Before: same corner view with boarded up window and door lying on the floor.

 

AFTER

 

               BEFORE

 

 

After: view of finished circulation space.

 

Before: opposite view of circulation space with doorway at end.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

After: view of top floor hallway showing stair guard railing and skylight above stair.

 

Before: same view of top floor hallway but with floor in disrepair.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

After: interior view of apartment showing entrance to bathroom and restored paired french doors and sidelites to outside.

 

Before: same interior view of apartment with paired french doors boarded up and wall damage.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 


BEL VUE APARTMENTS

Bel Vue street facade at night

 

Before: rendering of the building from the original architect.

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

 

After: view of front facade of Bel Vue apartments from across the street.

 

Before: view of firehouse rear before construction

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

After: Close-up view of front facade looking up after blonde brick cleaning and trim repainting.

 

Before:

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

After: view of restored cornice as it turns the corner at the alley

 

 

Before: same view of unpainted cornice and uncleaned brick facade at alley corner.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

After: sidewalk view of new compatible storefronts. The structural seismic upgrade is integrated into the facade.

 

Before: sidewalk view of existing non-original storefronts.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

After: side view of north facade on alley, showing restored apartment windows.

Before: side view of north facade showing missing and damaged windows.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

 

After: interior view of new elevator lobby looking back toward lobby entrance.

After: view of the main stair opposite the lobby entrance. Elevator is to the left.

 

AFTER

              AFTER

 

 

 

 

 

 

 

 

After: lounge area for residents in the lobby.

 

Before: view of the unused retail space before construction.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

After: another view of the lounge area showing bookshelves.

 

Before: retail space from before construction.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

After: wider view of the lounge looking towards the rear

 

Before: close-up of the original ceiling revealing ceiling molding.

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

 

After: another wide view of the lounge and lobby showing the main entrance and the elevator.

Before: interior view of the former restaurant occupying the retail space.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

 

After: view of a new affordable apartment looking towards the hall entrance.

 

Before: same view of the apartment before rehabilitation.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

After: view of new kitchen and appliances.

Before: apartment kitchens before rehabilitation with open shelving and narow counters.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

 

 

After:  another apartment unit looking towards the hall entrance. Note retained windows in light wells.

Before: view of typical narrow apartment hallway looking from hall entrance into unit.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

 

 

After: interior view of typical restored bay window.

 

Before: interior view of bay window and adjacent closet prior to rehabilitation.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

After: view of bedroom area looking towards windows. Living area beyond paired sliding doors is to the right.

 

Before: view of living area from bedroom showing poor condition of wood floor.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

After: new bathroom and fixtures with restored light well window.

Before: same view of non-historic bathroom and solid-glazed light well window.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

 

 

 

After: restored third floor hallway skylight.

 

Before: unrestored skylight before rehabilitation.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

 

 

 

 

After: view of third floor hallway looking toward elevator and main stair.

 

AFTER

 

 

 

 

 

 

After: view of third floor hallway with skylight in distance.

 

Before: same view of hallway prior to renovation.

 

AFTER

               BEFORE

 

 

 

 

After: close-up of hallway showing apartment entrances.

After: another view of the hallway showing more apartment entrances.

 

AFTER

 

 

 

 

 

After: a view of the open living area with the new linear kitchen along the left wall.

Before: view of unopened living area looking towards bay window prior to renovation.

 

AFTER

               BEFORE